Sunday, February 17, 2013

DONUT


Pada hari yang sama kami buat roti canai, tetiba datang gila nak buat donut. Tak pasti betul ke tidak eja tu. hehe... Apa lagi, google la resepi. Tak pernah hayat aku buat donut. Siap terfikir nak call kakak sebelah rumah masa kami duduk Bukit Sentosa nak minta resepi donut. Sebab dia slalu bg donut dan donut yang dia buat sangat lembut. Lepas tengok beberapa blog, yang aku pun dah tak ingat blog mana, Encik Suami pun menguli. Aku cam biasa la, tolong goreng. Aku tak berapa ingat resepi sebenar, tapi lebih kurang macam kat bawah ni:

Bahan:
Tepung 3 cawan
Yis 11gm**
Air setengah mug
1 biji telur
4 sudu mentega
Garam dan gula

Cara:
1. Masukkan gula dengan yis dalam Air suam. Biar sampai berbuih.
2. Campur tepung, telur mentega, garam dan air+yis+gula
3. Uli sampai dia tak melekat kat tangan.
4. Rehatkan doh setengah jam.
5. Bentukkan seperti donut.
6. Goreng dan salut dengan gula

**kami cari mauripan takde, sebab semua resepi yang kami google guna mauripan which is 7gm. Yis yang kami ada 11gm. Kami letak je semua 11gm

No comments:

Post a Comment